Binnenkort lopen grasmaaiers en kettingzagen op houtsnippers en suikerbieten

Binnenkort lopen grasmaaiers en kettingzagen op houtsnippers en suikerbieten

Binnen enkele jaren kunnen suikerbieten, graan en afval van land- en bosbouw als belangrijke grondstof dienen voor de productie van alkylaatbenzine voor grasmaaiers, boten, kettingzagen en andere kleinere tuinmachines. Dankzij een nieuwe techniek en een samenwerking tussen het Zweedse Lantmännen Aspen en het Frans-Duitse Global Bioenergies, kan dit worden gerealiseerd.

Lantmännen Aspen introduceerde bijna 30 jaar geleden de alkylaatbenzine op de wereldmarkt. Het is nog steeds een van de schoonste brandstoffen ter wereld waardoor het gebruikt wordt voor grasmaaiers, kettingzagen en kleinere machines waar de directe omgeving en de gebruiker blootstaan aan de uitstoot. Nu zet Aspen de volgende stap en richt zich op het gebruik van vernieuwbare grondstoffen voor de productie van de brandstof. Daarmee kan de uitstoot van broeikasgassen sterk worden gereduceerd.


"Wij vinden het belangrijk om de ontwikkeling naar meer duurzame producten in onze branche te leiden. Daarom richten we ons op een geheel nieuwe techniek die ons een nog duurzamere brandstof kan opleveren binnen een hopelijk nabije toekomst. Het is natuurlijk extra interessant om te zien hoe deze techniek het afval van land- en bosbouw kan gebruiken," verklaart Claes Alin, directeur van Lantmännen Aspen.

Met de nieuwe techniek kunnen schone benzinecomponenten geproduceerd worden uit duurzame grondstoffen, zoals suikerbieten, graan en afval van land- en bosbouw. De techniek bestaat uit het ”voeden” van suiker uit bijvoorbeeld suikerbieten aan speciale microben, die vervolgens het gas isobuteen vormen dat veredeld kan worden tot schone brandstofcomponenten.

"De gedachte erachter is om een van de beste brandstoffen ter wereld naar een hoger niveau te tillen en om op termijn vernieuwbare grondstoffen te kunnen gebruiken voor onze alkylaatbenzine. Wij beschouwen de nieuwe techniek van Global Bioenergies als veelbelovend daarvoor. Als marktleider vinden wij het onze verantwoordelijkheid om de ontwikkeling naar meer duurzaamheid in de sector alkylaatbenzine te leiden en te stimuleren. Deze samenwerking is een enerverende stap in die richting," zegt Claes Alin.

Aspen Alkylaatbenzine heeft sinds de introductie in 1988 bijgedragen aan betere werkomstandigheden voor duizenden gebruikers. In de nieuwe samenwerking met Global Bioenergies investeert Lantmännen Aspen in de ontwikkeling van de nieuwe techniek en creëert hiermee nieuwe mogelijkheden voor alkylaatbenzine.